“Confronterend” bezoek aan Brussels Airport afgerond

Confronterend bezoek aan Brussels Airport afgerond

De parlementaire onderzoekscommissie heeft vrijdagnamiddag ook aan de luchthaven in Zaventem een bezoek gebracht. De parlementairen werden door de CEO van de luchthaven, Arnaud Feist, rondgeleid door de vertrekhal waar op 22 maart twee terroristen zichzelf tot ontploffing brachten en in de nieuwe, tijdelijke, vertrekhal. Net zoals in het metrostation van Maalbeek spraken de commissieleden met medewerkers van de luchthaven die getuige waren van de aanslag. Maar ook werknemers die instaan voor de heropbouw van de vertrekhal kwamen aan bod.

Patrick Dewael (Open Vld), voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie, vond dit bezoek zeer “confronterend”. Bovendien beschouwt Dewael deze dag niet als louter symbolisch. “De getuigenissen die we hier krijgen, doen ons beseffen dat politieke spelletjes niet aan de orde zijn”, aldus de commissievoorzitter.Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) was eveneens onder de indruk. “Het is onwezenlijk. Normaal is dit een plek die gonst van activiteit, nu is het er stil.”

Arnaud Feist zei na het bezoek met de politici dat er heel wat werk is verricht de afgelopen weken – dagelijks zijn 120 mensen in de weer – en dat het de bedoeling blijft om de 100 procent capaciteit te bereiken in juni. Een deel van de vertrekhal zal midden mei al in gebruik genomen worden.

De eerste vergadering van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Zaventem en Brussel vindt woensdagnamiddag plaats.

bron: Belga