Vorstenpaar opent de 35ste Floraliën Gent

Vorstenpaar opent de 35ste Floraliën Gent

In Gent openden koning Filip en koningin Mathilde het vijfjaarlijkse bloemenfeest Floraliën. Het grote publiek kan vanaf morgen op het stadsfestival terecht. De komende tien dagen worden een kwart miljoen bezoekers verwacht. Het vorstenpaar knipte vanmorgen het lintje door in de Bijloke, één van de vier sites, en quasi volledig gewijd aan gastland Japan. Ze werden ontvangen door Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers, de Gentse burgemeester Daniël Termont, de nieuwe Floraliënvoorzitter Michel Vermaerke (Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde) en ondervoorzitter Edmond Hollevoet, die de Floraliën al voor de dertiende keer meemaakt. Verder werd het vorstenpaar begroet door Kamervoorzitter Siegfried Bracke, staatssecretarissen Pieter De Crem en Elke Sleurs, Vlaams minister Joke Schauvliege en de ambassadeur van Japan in ons land.

Japan is het gastland voor de 35ste editie en het vorstenpaar ontmoette op de Bijloke dan ook bloemsierkunstenaar Akane Teshigahara in een Japanse dome. Verder bezocht het vorstenpaar er onder andere een bamboetunnel en een dome gewijd aan Ikebana. Ook werd uitgebreid gepraat met de burgemeester van Kanazawa, zusterstad van Gent.Koning Filip en koningin Mathilde kregen ook een rondleiding op het Sint-Pietersplein, grotendeels gewijd aan innovaties in de Vlaamse sierteelt, maar ontmoette er ook een delegatie uit Taipei die één van de domes inrichtte.

Het bezoek werd net voor de middag afgesloten in de gerestaureerde Floraliënhal in het Citadelpark. In die hal alleen al staan ongeveer 95.000 planten van de sierteelt- en groenfederatie AVBS, waarvan leden met het vorstenpaar kennis maakten. Koningin Mathilde kreeg op elke locatie een ruiker overhandigd door kinderen, gemaakt door kunstenaars Daniël Ost, Stefan Van Berlo en Geert Pattyn.

De Floraliën openen morgen in de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark en telt 9.500 vierkante meter binnenexpo en 50.000 vierkante meter buitenruimte, ingevuld door meer dan 300 exposanten.

bron: Belga