UPDATE: Prince overleden op 57-jarige leeftijd

UPDATE: Prince overleden op 57-jarige leeftijd

De bekende popmuzikant Prince is vandaag overleden. Dat zegt entertainmentsite TMZ en is intussen door zijn publicist bevestigd aan het persbureau AP. Prince werd 57.
Zijn lichaam werd deze voormiddag gevonden in Paisley Park, zijn landgoed in Minnesota. De zanger werd vorige week nog met een hevige griep opgenomen in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Illinois. Zijn vliegtuig moest daarvoor zelfs een noodlanding maken. Of het overlijden van Prince verband houdt met die ziekte is nog niet duidelijk.

Prince Roger Nelson was vooral in de jaren tachtig erg populair met zijn songs, waarin hij onder meer rock, soul, funk en pop met elkaar vermengde. Uit die periode dateren ook zijn bekendste hits, als ‘Purple rain’, ‘Kiss’, ‘1999’, ‘Sign o the times’ en ‘Raspberry beret’. Hij nam in 1984 ook de semi-autobiografische film ‘Purple rain’ op. De nauwelijks 1.60 meter grote zanger groeide daarmee uit tot een van de grootste sterren uit zijn tijd.
Naast een begenadigd gitarist en pianist stond hij ook bekend als een groot songschrijver. Zo scoorde de Ierse zangeres Sinead O’Connor in het begin van de jaren negentig haar grootste hit met een nummer dat door ‘His Royal Badness’ geschreven werd: ‘Nothing compares 2 u’.Ook de daaropvolgende decennia blijft hij zich een bijzonder productieve artiest tonen: hij nam tijdens zijn volledige carrière tientallen albums op. Maar het grote succes van de jaren tachtig zal wel vervagen. Zo valt hij halfweg de jaren negentig vooral op door zijn naamswijziging: Prince beslist namelijk door het leven te gaan als het onuitspreekbaar liefdessymbool O(+>. Al gauw wordt daarom de afkorting TAFKAP (‘The Artist Formely Known As Prince’) gebruikt om naar hem te verwijzen.

Tijdens de laatste jaren van zijn loopbaan blijft Prince nog altijd een populaire en energieke live-artiest. Ook België wordt daarbij nog regelmatig aangedaan. Zo gaf hij in mei 2014 nog druk bijgewoond verrassingsoptredens in de Brusselse Botanique, terwijl hij in juli 2011 in Gent nog twee keer voor een uitverkocht Sint-Pietersplein mocht optreden.

bron: Belga