Ontploffing fabriek Mexico – Minstens dertig gewonden bij explosie in olieraffinaderij in Mexico

Honderden arbeiders geëvacueerd na explosie in olieraffinaderij in Mexico

In Coatzacoalcos in Veracruz, in het zuidoosten van Mexico, zijn honderden mensen geëvacueerd na een ontploffing in een olieraffinaderij. Dat meldt BBC. Volgens Pemex, het staatsbedrijf dat de fabriek beheert, raakten minstens dertig arbeiders gewond. De explosie vond plaats rond 15.30 uur plaatselijket tijd (22.30 uur Belgische tijd) in de fabriek waar vinylchloride wordt geproduceerd, waarmee plastic buizen worden gemaakt. Op foto’s op sociale media was een grote brand te zien en rookpluimen. De werknemers van de fabriek, van het nabijgelegen bedrijf PMV en de inwoners van Coatzacoalcos die dicht bij de site wonen, werden geëvacueerd, en de politie heeft een veiligheidszone ingesteld.
Tegen het begin van de avond was de brand onder controle, aldus Pemex, dat de omwonenden wel vraagt om de omgeving van de site te vermijden. De rook die vrijkwam loste snel op, waardoor er minder kans is op mogelijke toxische effecten, klonk het nog.
Pemex verklaarde ook nog dat het gedeelte waar het explosie plaatsvond het eigendom is van zusterbedrijf Mexichem. De export van olie vanuit de raffinaderij komt niet in het gedrang, klinkt het nog. Het bedrijf gaf geen verdere informatie over de explosie zelf of over de ernst van de verwondingen van de slachtoffers.
De autoriteiten van Veracruz kwamen woensdagavond nog samen voor een spoedberaad, en de gouverneur van Veracruz en de topman van Pemex trokken naar de plaats van de ramp. De scholen in Coatzacoalcos en de omliggende gemeenten blijven donderdag gesloten.
Het is niet de eerste keer dat er incidenten plaatsvinden in fabrieken van Pemex. In september 2012 kwamen 33 mensen om bij een explosie en een brand in een gasfabriek in de noordelijke staat Tamaulipas, en in Mexico Stad overleefden in januari 2013 37 mensen een zware gasontploffing niet.

bron: Belga