Nog altijd 4 miljoen mensen dakloos in Nepal 1 jaar na aardbeving

Nog altijd 4 miljoen mensen dakloos in Nepal 1 jaar na aardbeving
Nog altijd 4 miljoen mensen dakloos in Nepal 1 jaar na aardbeving

Bijna een jaar nadat het Zuid-Aziatische land Nepal getroffen werd door een zware aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter, leven er nog altijd 4 miljoen mensen op straat. Dat meldt het Rode Kruis vandaag. De trage heropbouw van het land zou vooral te maken hebben met geruzie binnen de regering. De aardbeving van 25 april 2015 kostte het leven aan 9.000 mensen, 22.000 anderen raakten gewond. Een jaar na de zware aardbeving in Nepal is de officiële heropbouw van het land nog altijd niet op gang gekomen. Zowat 4 miljoen mensen schuilen daardoor nog in voorlopige onderkomens, zo meldt het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie brengt de situatie de volksgezondheid in gevaar.

Dat de wederopbouw van het land op zich laat wachten, zou vooral te maken hebben met politiek geruzie, waardoor er maar met mondjesmaat geld vrijkomt. “We hopen dat de Nepalese regering snel een prioriteit maakt van de heropbouw van het land”, zegt Max Santner, Rode Kruis-verantwoordelijke in Nepal. “Zeker in de verafgelegen dorpen hebben de mensen dringend financiële steun nodig van de regering”, aldus nog Santner.Ondertussen neemt de bevolking het heft in eigen handen, zo stelt Plan International vast. Vooral vrouwen spelen daarin volgens de hulporganisatie een sleutelrol. Tal van vrouwen volgden naar verluidt opleidingen om te leren metselen en timmeren.

Plan International werkt samen met die vrouwen, en kon zo al noodscholen bouwen voor meer dan 21.000 kinderen. Er zijn ook plannen om een twintigtal aardbevingsbestendige scholen te bouwen, maar daarvoor wacht de organisatie nog op het fiat van de Nepalese overheid.

Bron: Belga