DOVO en rest van het leger draaien overuren

DOVO en rest van het leger draaien overuren

Ontmijningsdienst DOVO heeft de voorbije maanden volop overuren gedraaid. Op drie maanden tijd deed de dienst al 82 interventies, of ruim de helft van het aantal in heel 2015. “En dat was al een uitzonderlijk jaar”, klonk het vandaag op een persconferentie van Defensie. Sinds begin dit jaar kostte de totale inzet van militairen op straat al 12 miljoen euro. Zeventien. Zoveel interventies van DOVO leverden sinds begin januari al concrete resultaten op in terrorismedossiers. Soms werden explosieven aangetroffen, maar het ging ook om ontstekingsmechanismen of andere materiaal om bommen te maken. Maar ook voor de rest van het leger zijn het uitzonderlijke tijden. Hoeveel militairen er precies in de Belgische straten en op strategische plaatsen staan, wil Defensie niet kwijt. Maar het ritme ligt hoog en stuurt de normale werking in de war.

De operaties in het buitenland blijven behouden, maar zowat veertig procent van de geplande trainingen in België werd dit jaar werd al uitgesteld. Op korte termijn is dat niet erg, maar op termijn is een evenwicht cruciaal, aldus commandant Guy Schotte. Hij vergelijkt de situatie met een tienkamper die enkel nog traint voor de sprint.De motivatie ligt volgens Schotte wel nog steeds erg hoog. Iets wat ook 1e sergeant Kristof vandaag bevestigde. Defensie vraagt zijn familienaam niet te geven, maar de man werkt met explosievenhonden en was op 22 maart rond 9 uur al op Brussels Airport. “Wat ik daar gezien heb, heeft me extra kracht gegeven om mijn job te blijven doen”, klonk het strijdvaardig.

Bij collega’s klinkt een gelijkaardig geluid. “In die eerste momenten denk je alleen aan het helpen van mensen”, bevestigde Paul-Henri, die hielp bij de evacuatie van gewonden. “Ik ben heel fier op wat we met de collega’s allemaal hebben kunnen doen.”

bron: Belga