“Openhartige en serieuze” discussies tussen Navo en Rusland

Openhartige en serieuze discussies tussen Navo en Rusland
Openhartige en serieuze discussies tussen Navo en Rusland

Rusland en de Navo hebben woensdag in Brussel voor het eerst in bijna twee jaar weer gesprekken aangeknoopt met elkaar. Er vond een “openhartige en serieuze” discussie plaats, ondanks de “grondige meningsverschillen” tussen beide partijen, zo liet Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de Navo, na afloop van de gesprekken optekenen. De Navo en Rusland overlegden in een gezamenlijk raad onder meer over de crisis in het oosten van Oekraïne. Ook het incident waarbij een Amerikaans verkenningsvliegtuig boven de Baltische Zee onderschept werd door een Russisch gevechtsvliegtuig, kwam aan bod.

Beide delegaties waren het wel eens over de noodzaak van een snel vredesplan in Oost-Oekraïne, maar concrete resultaten hebben de gesprekken niet opgeleverd, zo maakte Stoltenberg duidelijk. De meningsverschillen zijn volgens hem nog lang niet uit de weg gewerkt.“De Navo-leden blijven resoluut verdedigen dat er niet naar een praktische samenwerking kan teruggekeerd worden zolang Rusland het internationaal recht niet inspecteert”, zei de secretaris-generaal. Stoltenberg verklaarde voorts dat Rusland en de Navo wellicht nogmaals zullen samenkomen, maar een concrete datum voor die ontmoeting werd nog niet gegeven.

De gesprekken tussen Rusland en de Navo werden twee jaar geleden stilgelegd. Dat gebeurde nadat de Krim, een schiereiland dat vroeger Oekraïens grondgebied was, bij Rusland werd aangehecht.

Bron: Belga