Kan gratis openbaar vervoer toeristen naar Brussel lokken?

Kan gratis openbaar vervoer toeristen naar Brussel lokken?

Een gratis pas voor het openbaar vervoer voor toeristen, een enveloppe van 400.000 euro voor de beveiliging van concert- en evenementenzalen en een overlegplatform om de steunmaatregelen aan bedrijven te begeleiden. Dat zijn enkele nieuwe maatregelen die woensdagmiddag naar voor geschoven werden tijdens een vergadering van de Brusselse regering met de sociale partners. “Een uitzonderlijke situatie vereist uitzonderlijke maatregelen”, vatte minister-president Rudi Vervoort het samen. HIj verwees naar het tijdelijk schrappen van de hotelbelasting en de 5 miljoen euro steun voor bedrijven die in financiële problemen dreigen te komen, beslissingen die vorige week werden genomen.

Minister van Economie Didier Gosuin kondigde een enveloppe van 80.000 euro aan voor de specifieke omkadering van de bedrijven die steun vragen aan het gewest. Daarnaast komt er een permanent overlegplatform waar regering en sociale partners het hele steunproces monitoren.Voor viceminister-president Guy Vanhengel moet er alles aan gedaan worden om de luchthaven van Zaventem zo snel mogelijk volledig operationeel te maken. Brussel Nationaal ontvangt jaarlijks 20 miljoen passagiers of tweemaal de Belgische bevolking. “Als die motor stilvalt, zijn de gevolgen enorm.”

Philippe Van Muylder (ABVV) pleitte ervoor dat de economische werkloosheid ook van toepassing zou zijn voor werknemers die niet voltijds werken. Heel wat jongeren in de horeca hebben geen volledig uurrooster, stelde hij. Hij pleitte er ook voor om zoals in heel wat buitenlandse metropolen logerende toeristen een gratis pas voor het openbaar vervoer aan te bieden.

Jan De Branbanter van werkgeversorganisatie BECI was tevreden dat de Brusselse regering zich bewust is van de “sense of urgency”. Hij kondigde ook nieuwe voorstellen aan.

bron: Belga