"Er is geen verbod op waterpolo voor meisjes"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het verbod op gemengde waterpoloploegen voor de leeftijdscategoriën U13, U15 en U17 vanaf het seizoen 2016-2017 heeft geleid tot "diverse onjuistheden en onwaarheden" in de pers en in de reacties van sommige waterpoloclubs en politici. Dat meldt de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) woensdag in een persbericht. "Er is geen verbod op waterpolo voor meisjes", zo klinkt het. De afschaffing van de gemengde jeugdploegen is er volgens de KBZB gekomen omdat de Franstalige federatie niet akkoord ging. "De nationale sportbond kan de maatregel niet tegen de wil van één van de regionale federaties opdringen op nationaal niveau."

De terughoudendheid van de Franstalige federatie vloeit voort uit de houding van zijn verzekeringsmaatschappij. In tegenstelling tot de verzekeraar Arena van de Vlaamse federatie geeft de verzekeringspolis van Ethias van de Franstalige federatie "geen enkele dekking inzake klachten aangaande eventuele problemen van seksuele aard".

De KBZB oppert zelf een oplossing. De Vlaamse federatie kan immers zelf gemengd waterpolo organiseren. "Wanneer een bevoegdheid of sportactiviteit niet (langer) wordt georganiseerd of aangeboden op het nationale niveau, dan kan deze perfect legitiem overgeheveld en overgenomen worden door het regionale niveau", vervolgt de KBZB. Niemand belet "de Vlaamse of Franstalige zwemfederatie om op discretionaire wijze deze lacune op regionaal recreatief/competitief niveau in te vullen. De KBZB weerlegt dus met klem dat zij iemand hun sport zou ontzeggen.

Er is geen verbod op waterpolo voor meisjes, zoals hier en daar verkeerdelijk wordt gemeld in de media. Het komt er gewoon op neer dat de KBZB, als organiserende private vzw naar Belgisch recht, niet langer het risico, de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid wenst op te nemen voor dit specifiek onderdeel van de officiële Belgische Kampioenschappen waterpolo, gelet op het feit dat de verzekeringsmaatschappij van de Franstalige zwemfederatie niet de nodige dekking voorziet inzake aansprakelijkheid met betrekking tot gemengd waterpolo."

Voorts verklaart de KBZB "gemengde disciplines genegen" te zijn, "voor zover deze uiteraard voorkomen in de officiële internationale regels van de FINA en de LEN (respectievelijk de Internationale en Europese Zwemfederatie, nvdr.)". Daarbij wordt verwezen naar het feit dat sinds dit jaar gemengde aflossingen (waarbij mannen en vrouwen aantreden in één team) toegevoegd zijn aan het officiële wedstrijdprogramma van de Belgische zwemkampioenschappen.

bron: Belga