Duizenden mensen op straat tegen Macedonische president Ivanov

Duizenden mensen op straat tegen Macedonische president Ivanov
Duizenden mensen op straat tegen Macedonische president Ivanov

In verschillende Macedonische steden zijn, voor de achtste dag op rij, duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de beslissing van president Gjorge Ivanov om een vijftigtal personen die betrokken zouden zijn bij een schandaal rond illegale afluisterpraktijken en corruptie amnestie te verlenen. De manifestanten eisen het ontslag van de president. Macedonië kreunt al twee jaar onder een politieke crisis, die vorige week dinsdag escaleerde toen Ivanov aankondigde via een decreet meer dan 50 personen vrij te spreken die verdacht worden van corruptie en illegale afluisterpraktijken. Op de lijst staan onder meer de leider van de rechts-conservatieve regeringspartij VMRO-DPMNE en ex-premier Nikola Gruevski, en die leider van de belangrijkste oppositiepartij SDSM (sociaaldemocraten).
De beslissing van Ivanov oogst ook kritiek bij de Europese Unie de Verenigde Staten. Eerder op de dag vond een bijeenkomst plaats tussen de ambassadeurs van de Europese Unie en Ivanov, maar wat daar juist besproken werd, werd niet meegedeeld. “De ambassadeurs van de EU ontmoeten president Ivanov: amnestie ondermijnt verantwoordelijkheid in de rechtsstaat. Welke toekomst voor het land en zijn Euro-Atlantische integratie?”, tweette de vertegenwoordiger van de Europese Unie in Skopje Aivo Orav.
De EU heeft de Macedonische leiders uitgenodigd voor onderhandelingen op vrijdag in Wenen, in een poging om een einde te maken aan de politieke crisis.

Bron: Belga