Amerikaanse agent die zwarte man doodschoot ontsnapt aan gevangenisstraf

Amerikaanse agent die zwarte man doodschoot ontsnapt aan gevangenisstraf
Amerikaanse agent die zwarte man doodschoot ontsnapt aan gevangenisstraf

Peter Liang, een jonge politieagent die in 2014 per ongeluk een ongewapende zwarte man doodschoot in New York, is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar en 800 uur gemeenschapsdienst. De rechter volgt zo de procureur, die geen celstraf had gevorderd. De 28-jarige Liang werd op 11 februari schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag, maar de rechter herkwalificeerde de feiten tot doodslag door nalatigheid, waardoor de maximumstraf daalde van 15 naar 4 jaar. De procureur liet al weten dat hij tegen die herkwalificatie in beroep zal gaan, omdat “zijn gedrag crimineel was”. Peter Liang “is nu een veroordeelde delinquent, hij heeft zijn carrière bij de politie opgegeven en moet leven met het feit dat hij de dood van Gurley veroorzaakt heeft door onvoorzichtigheid”, aldus de procureur nog.
Liang doodde de ongewapende Akai Gurley op 20 november 2014, in de trappenhal van een sociale woonblok, waar hij met een collega aan het patrouilleren was. Tijdens zijn proces verklaarde Lian dat hij niet wist dat er iemand in de trappenhal was en dat zijn wapen per ongeluk afging. Een verzwarende omstandigheid was dat de politieagent van Chinese origine de vriendin van Gurley niet had geholpen bij de reanimatie van het slachtoffer. Hij verdedigde zich echter door te melden dat hij geen cursus eerste hulp had gekregen tijdens zijn opleiding.
De dood van Gurley volgde op verschillende andere incidenten waarbij ongewapende zwarten werden gedood in de Verenigde Staten. Dat leidde tot verschillende manifestaties.
Dinsdag hadden tientallen mensen zich verzameld voor het gerechtshof om een gevangenisstraf te eisen voor Liang. Tientallen anderen daagden op om de ex-agent te steunen.
Het is zeer uitzonderlijk dat een agent in functie in de VS wordt berecht omdat hij iemand heeft gedood.

Bron: Belga