Japans eilandje bedreigd door wilde zwijnen

Het eilandje Kakara, in het zuiden van Japan, kreunt onder een everzwijnenplaag. De wilde zwijnen zijn momenteel heel wat talrijker dan de menselijke bewoners. Zo is er één persoon voor elke drie zwijnen.

“Mensen worden van het eiland verjaagd als dit zo blijft doorgaan”, getuigt één van de honderd inwoners aan Japan Times. Hoewel er tot dusver geen incidenten waren, nemen mensen toch het zekere voor het onzekere. Zo worden de twee kinderen steevast met de auto naar school gebracht, ondanks dat het eiland nauwelijks een oppervlakte van drie vierkante kilometer inneemt.De beesten zorgen wel voor economische schade. Zo hadden de inwoners het idee om massaal camelia’s te planten, om toeristen te lokken of om de bloemen aan de cosmetische industrie te verkopen. Door de schade die de evers berokkenen viel dat plan in het water.

Volgens Japan Times arriveerden de zwijnen vijftien jaar geleden op het eiland. Ze zouden van het Japanse vasteland naar het eilandje gezwommen zijn en hebben het er sindsdien prima naar hun zin. Zo zijn er heel wat gewassen waar ze zich aan tegoed doen en leven er geen natuurlijke vijanden op het eiland.

Jacht op de dieren, in een poging om de populatie onder controle te krijgen, verloopt moeizaam. Door de steile kliffen ontsnappen de zwijnen gemakkelijk aan honden. Met behulp van allerlei vallen vangen de bewoners gemiddeld vijftig zwijnen per jaar, maar dat is niet genoeg om de populatiegroei te temperen.

Foto: AFP / V. Drachev