Mogelijk vervroegde verkiezingen in Australië begin juli

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Australische eerste minister Malcolm Turnbull heeft gezegd dat hij van plan is vervroegde verkiezingen uit te schrijven die waarschijnlijk op 2 juli zullen plaatsvinden, na de voorstelling van de begrotingscijfers. De premier dreigt ermee de twee Kamers van het parlement opnieuw te laten verkiezen als de Senaat enkele hervormingen niet doorvoert. Maar daar lijkt die Senaat alvast niet happig op. Gisteren weigerde de hoogste Kamer al te stemmen over een wetsvoorstel rond de vakbonden nadat eerder al een wettekst over de relaties tussen de sociale partners geblokkeerd werd.

Om zijn dreigement kracht bij te zetten, wil Turnbull de datum voor de voorstelling van de begroting vervroegen van 10 naar 3 mei. Daarna zou de verkiezingscampagne kunnen plaatsvinden, met als hoogtepunt de stembusgang op 2 juli.

"Het is mijn plan om na de begroting aan de gouverneur-generaal (de vertegenwoordiger van de Engelse kroon in Australië) te vragen om de twee Kamers van het parlement te ontbinden voor nieuwe verkiezingen, waarschijnlijk op 2 juli", zei Turnbull aan de pers.

De Australische Senaat wordt om de drie jaar voor de helft verkozen. Turnbull wil daarom dubbele ontbinding zodat alle zetels opnieuw verkiesbaar zijn. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1987.

bron: Belga