Geen overleg met lokale besturen over drugspreventiebeleid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams parlementslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) vindt het verontrustend dat er geen sprake is van overleg met de lokale besturen over het Vlaams drugspeventiebeleid. Dat leidt hij af uit het antwoord van minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) op een schriftelijke vraag. Depoortere verwees in zijn vraag naar het onderzoek van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) naar drugsresten in het afvalwater van 50 Europese steden. Nergens werden meer sporen van amfetamines aangetroffen dan in de Scheldestad, maar ook wat betreft het gebruik van cocaïne, methamfetamine, MDMA en cannabis staat Antwerpen telkens in de Europese top vijf.

Vandeurzen moest erkennen dat hij niet over cijfergegevens beschikt die de resultaten van het onderzoek kunnen bevestigen of weerleggen. Wel kan op basis van de resultaten van de Nationale Gezondheidsenquête in principe wel nagaan worden of er een samenhang is tussen druggebruik en urbanisatie in Vlaanderen, aldus de minister. Zo blijkt bij het laatstejaarsgebruik van cannabis, dat het gebruik 2,7% bedraagt in landelijke gebieden en 3,1% in stedelijke gebieden. Voor andere illegale drugs liggen deze cijfers respectievelijk op 0,7% in landelijke gebieden en op 1,1% in stedelijke gebieden. Tot op zekere hoogte is het beleid geografisch gedifferentieerd in zijn uitvoering door de Vlaamse Logo's, en regionale alcohol- en drugpreventiewerkers bij de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, vervolgt Vandeurzen.

Minister Vandeurzen meldt wel dat er tot op vandaag geen concrete samenwerking bestaat met andere beleidsdomeinen en met de lokale besturen, iets wat de Vlaams Belanger als verontrustend omschrijft.

bron: Belga