België miste Europese bijeenkomst over metroveiligheid

België miste Europese bijeenkomst over metroveiligheid

België heeft vorige week zijn kat gestuurd naar een Europese expertenmeeting over de veiligheid van het openbaar vervoer. Nochtans was metroveiligheid speciaal aan de agenda toegevoegd naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Dat meldt de nieuwssite Politico. De vergadering vond plaats op maandag 11 april. Jacqueline Galant was nog minister van Mobiliteit en de aanslagen in Brussel waren nog geen drie weken oud. België bleek echter niet aanwezig op de Land Transport Security Expert Group (LANDSEC), een expertengroep bij de Europese Commissie die geregeld samenkomt.

Nochtans stond de Brusselse metro speciaal op de agenda, aldus Politico. Na de aanslagen was metroveiligheid immers nog toegevoegd.Peter Van de Velde, woordvoerder van de Belgische permantente vertegenwoordiging bij de EU, bevestigde aan de nieuwssite dat België afwezig bleef. De vertegenwoordiger die zou deelnemen had immers “een dringende vergadering op het kabinet van de Belgische minister van Mobiliteit”, toen nog Galant.

De uitnodigingen zijn echter niet op naam, zo citeert Politico bronnen bij de Europese Commissie. “We nodigen de administratie uit, opdat ze iemand anders kunnen sturen indien een persoon verhinderd is.”

Bovendien wordt uit voorzorg nog een tweede overheidsdienst uitgenodigd. In dit geval Binnenlandse Zaken en met name de federale politie, die onder N-VA-vicepremier Jan Jambon valt. Ook zij waren niet aanwezig, aldus nog Politico.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke reageert vol ongeloof. “Het gaat over de veiligheid in de metro, de vergadering gaat door in Brussel en de Belgen zijn er niet? Dat klinkt allemaal heel amateuristisch”, betreurt hij. “Dit toont opnieuw aan op welke manier België omgaat met veiligheid.”

Het verhaal roept veel vragen op bij Van Hecke. “Is dit nonchalance of worden de zaken niet ernstig genomen? Wie volgt dit op? Waarom was er geen back-up voorzien? “, zo somt hij op. “Dat iemand van de administratie niet aanwezig was, ga ik niet in de schoenen van een minister schuiven. Maar zij zijn finaal toch ook verantwoordelijk voor de organisatie van hun administraties en moeten intern orde op zake stellen.”

Van 11 tot 13 mei organiseert België wel samen met de Commissie een bijeenkomst van een internationale werkgroep over de veiligheid van landtransport.

bron: Belga