Vlaamse zorgboerderijen vangen meer dan 2.200 zorgbehoevenden op

Vlaanderen telt meer dan 800 zorgboerderijen, waar vorig jaar minstens 2.250 zorgbehoevenden op regelmatige basis werden opgevangen. Dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt Groene Zorg, dat de zorgboerderijen ondersteunt. Een zorgboerderij biedt een zinvolle dagbesteding aan mensen met uiteenlopende problematieken: een beperking, jongeren, vereenzaamde ouderen of mensen met psychische of psychiatrische problemen.
Zorgboeren kunnen een subsidie krijgen (maximaal 40 euro per dag), tenminste als het gaat om een professioneel land- of tuinbouwbedrijf. Andere bedrijven uit de groene sector (zoals paardenmaneges of dierenasielen) kunnen geen financiële ondersteuning krijgen.
Het aantal zorgboerderijen in Vlaanderen steeg de voorbije jaren telkens lichtjes, tot in totaal 839 vorig jaar. Daarvan zijn er 580 met vergoeding en 259 ongesubsidieerde. Rombaut preciseert dat er vorig jaar in totaal 641 zorgboerderijen echt actief waren.
Voor het eerst bracht het Steunpunt Groene Zorg in beeld hoeveel mensen er effectief opgevangen worden, via een enquête. “Uit de rondvraag blijkt dat vorig jaar minstens 2.250 zorggasten op regelmatige basis op een zorgboerderij kwamen”, zegt Willem Rombaut, consulent bij het steunpunt. Ongeveer een derde van hen heeft een mentale beperking, nog een derde is afkomstig uit de geestelijke gezondheidszorg.
Het Steunpunt Groene Zorg schat dat er vorig jaar in totaal 55.000 zorgdagen gepresteerd werden op de zorgboerderijen. Dat komt overeen met 85 dagen per actieve zorgboerderij, of 24 dagen per zorggast.
Volgens Rombaut is er nog ruimte voor uitbreiding van het zorgboeren in Vlaanderen. “Velen staan te springen om méér gasten op te vangen”, klinkt het. Daar zou dan wel iets meer vergoeding tegenover mogen staan. Rombaut pleit vooral voor extra steun vanuit de welzijnssector (de huidige premie komt vanuit het departement Landbouw).

bron: Belga