Nieuw regime in Myanmar laat 83 politiek gevangenen vrij

De eerste burgerlijke regering in Myanmar in jaren heeft 83 politieke gevangen vrijgelaten. President Htin Kyaw schonk hen zondag genade, zo bericht de staatspers. Alle gevangenen die vastzitten omdat ze kritiek hadden op de vorige, militaire, regeringen, zullen in de toekomst ook in vrijheid gesteld worden. Om hoeveel mensen het gaat, is niet geweten. Htin Kyaw werd voorgedragen als president door Aung San Suu Kyi, de Nobelprijswinnares voor Vrede, die de eerste vrije verkiezingen in Myanmar in 25 jaar in december vorig jaar won. Maar omdat Aung San Suu Kyi geen president mag worden door militaire grondwet, is ze aangesteld als regeringsadviseur zodat ze invloed kan uitoefenen op alle departementen. Daarnaast is ze ook minister van Buitenlandse Zaken.
Onder de vrijgelaten gevangenen zijn zeker vijf journalisten die in 2014 nog tot tien jaar cel veroordeeld werden omdat ze over de bouw van een fabriek voor chemische wapens hadden bericht.
De nieuwe regering zit nu goed drie weken in het zadel. Begin april werden al 200 politieke gevangenen vrijgelaten.
Myanmar werd jarenlang bestuurd door een militaire dictatuur. In 2011 was er sprake van een halve burgerregering. Maar tijdens de verkiezingen in november vorig jaar behaalde Suu Kyi een absolute meerderheid in het parlement. Toch kan ze nog steeds niet om het militaire gezag heen dat wettelijk 25 procent van de macht in handen kan houden, zodat ze echte veranderingen tegen kunnen houden.

bron: Belga