Oude Romeinse villa ontdekt in Britse tuin

Luke Irwin uit het Brite Wiltshire ontdekte tijdens werken in zijn tuin een mozaïek. Na verdere opgravingen bleek het kunstwerk deel uit te maken van een goed bewaarde Romeinse villa. “Een erg waardevolle site met geweldig veel potentieel”, klinkt het bij historici.

Volgens de historische commissie van het Verenigd Koninkrijk, Historic England, was het al jaren geleden dat zo’n waardevolle vondst plaatsvond. Het zou om een huis van een rijke Romeinse familie gaan.

“We hebben verschillende voorwerpen gevonden waaruit we kunnen afleiden dat het gezin een luxueus leven leidde”, vertelt Dr. David Roberts van Historic England aan BBC. Zo hebben ze broches, munten, dierenbeenderen en resten van oesters gevonden, die de inwoners zelf kweekten in emmers zeewater.

De onderzoekers zijn opgetogen over de ontdekking. De villa is waarschijnlijk gebouwd tussen 175 en 220 en is onaangeroerd gebleven na haar instorting zo’n 1400 jaar geleden. “Dit is ongetwijfeld een erg waardevolle site met geweldig veel potentieel op vlak van research”, besluit Roberts.

Foto Twitter / ITV News