Zondebok van Jambon krijgt versterking

Zondebok van Jambon krijgt versterking

Een 16 uur durend politie-onderzoek bij de Belgische verbindingsofficier in Turkije heeft aangetoond dat hij verzuipt in het werk. De man die volgens minister Jan Jambon (N-VA) te sloom reageerde in het dossier van terrorist Ibrahim El Bakraoui krijgt nu versterking, zo schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag. Sébastien Joris belandde na de aanslagen in ons land in het oog van de storm. Vanuit Istanbul moet hij minutieus info doorspelen aan de Belgische politie. Na de aanslagen wees binnenlandminister Jambon hem met de vinger, omdat hij veel te laat gereageerd zou hebben op info van de Turken over Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf opblies in de vertrekhal van de luchthaven.
Vorige week kreeg de zaak een staartje in Turkije. Het politie-onderzoek ter plaatse duurde liefst 16 uur. Het rapport is één langgerekte klaagzang van Joris over logge procedures en problemen allerhande. Hij en zijn administratief medewerker moeten daardoor honderden dossiers per jaar in hun eentje beheren.
Intussen heeft commissaris-generaal Catherine De Bolle beslist dat Joris in Turkije al zeker nog één extra medewerker krijgt. Joris wenste niet te reageren. Hij bereidt zijn verdediging voor, want hij moet zich verantwoorden tegenover de parlementaire terreurcommissie.

bron: Belga