Leden van de oppositie bij protest tegen regering in Gambia opgepakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De veiligheidstroepen hebben zaterdag in het West-Afrikaanse Gambia bij protesten tegen president Yahya Jammeh minstens twaalf leden van de oppositie opgepakt. De demonstranten eisen het aftreden van Jammeh en nieuwe verkiezingen. Donderdag al werden bij betogingen in de hoofdstad Banjul vele vreedzame demonstranten gearresteerd. Een van hen, de bekende politieke activist Solo Sandeng, is inmiddels in zijn cel in voorarrest gestorven. Dat deelde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zaterdag mee.

Jammeh had in februari aangekondigd dat hij zich bij de stembusgang van december voor een vijfde keer als staatsleider wil laten verkiezen. De 50-jarige president bestuurt het kleinste land van het Afrikaanse continent sinds een militaire staatsgreep in 1994. Hij wordt beschuldigd van wanbeheer en corruptie.

Gambia behoort volgens de VN-index tot de armste 15 landen van de wereld. Bij de presidentsverkiezing van 2011 sprak de oppositie van verkiezingsfraude. Internationale analisten beoordeelden de stembusgang als vrij noch eerlijk verlopen.

Bron: Belga