Vlaamse regering achter Europees verdrag tegen matchfixing

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van minister van Sport Philippe Muyters het Europees verdrag ter bestrijding van de manipulatie van sportwedstrijden of matchfixing goedgekeurd. België heeft dat verdrag nog niet ondertekend, maar Vlaanderen zet nu alvast het licht op groen. Het is nu wachten tot de andere deelstaten ook hun machtiging geven. Manipulatie van sportwedstrijden of matchfixing is een probleem dat internationaal moet aangepakt worden. De Raad van Europa werkte de afgelopen jaren aan een verdrag dat de lidstaten aanzet om matchfixing gecoördineerd aan te pakken.

Het verdrag focust op de internationale component van matchfixing en het belang om informatie en expertise op te bouwen en te delen. Het vraagt ook aan de lidstaten om een nationaal platform op te richten met daarin alle betrokken instanties. Voor België gaat het al minstens om de deelstaten vanuit hun sportbevoegdheid, de Belgische overheid vanuit Politie en Justitie, de Kansspelcommissie en de sportsector.

Vlaams minister Muyters: "Matchfixing is bijzonder schadelijk voor het imago van de sport. Ik heb wettelijk gezien echter niet veel instrumenten in handen, die liggen eerder op het Belgische niveau. Maar als sportminister die van eerlijke en gezonde sport een speerpunt gemaakt heeft, kan ik de gecoördineerde aanpak wél een duw in de rug geven. We moeten wedstrijdmanipulatie met alle mogelijke middelen bestrijden."

bron: Belga