Spaanse minister van Industrie biedt ontslag aan vanwege Panama Papers

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Spaanse minister van Industrie, Energie en Toerisme José Manuel Soria heeft zijn ontslag aangeboden aan aftredend premier Mariano Rajoy. Hij doet ook afstand van zijn parlementszetel. Soria zetelde voor de rechtse Partido Popular (PP) van Rajoy. De 58-jarige Soria werd genoemd in het schandaal van de Panama Papers, dat draait rond gelekte documenten over belastingparadijzen. Hij zou tot 2002 bestuurder geweest zijn van een offshorebedrijf op het Britse eiland Jersey, toen hij burgemeester was van Las Palmas, en ook kort verbonden geweest zijn aan een offshorebedrijf op de Bahamas.

Soria verklaarde op te stappen wegens fouten in zijn verklaringen over zijn betrokkenheid bij de Panama Papers. Hij voegde eraan toe dat hij zijn partij en de regering had beschadigd tijdens "de huidige bijzonder ernstige politieke toestand".

De partij van Soria en Rajoy werd de laatste jaren bovendien al gekoppeld aan verschillende corruptieschandalen. Bij de parlementsverkiezingen van december verloor de PP haar meerderheid. Sindsdien kon nog geen nieuwe regering op de been gebracht worden. Als er tegen 2 mei geen nieuwe regering is, volgen er nieuwe verkiezingen.

Bron: Belga