Mobiliteitsminister Galant neemt ontslag

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft haar ontslag aangeboden. Dat heeft de koning vervolgens aanvaard, bevestigde premier en partijgenoot Charles Michel op een persconferentie vandaag. Een vernietigend rapport van Europa over de veiligheid van Brussels Airport heeft haar de das omgedaan. Michel kon niet aanvaarden dat de Kamer niet op de hoogte was van het rapport. De regering gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar een vervanger.

Gisteren woedde een heftig debat in de Kamer over de kritische rapporten uit 2011 en 2015 van de Europese Commissie. Die betreffen de controle van de regering op de beveiliging op de Belgische luchthavens. Michel beweerde dat hij pas woensdag via de media op de hoogte gebracht werd over het bestaan van die documenten. Volgens de premier had ook het kabinet van minister Galant het rapport van 2015 niet ontvangen.Kristof Calvo van de fractie Groen-Ecolo bewees echter dat het kabinet van Galant wel degelijk samen heeft gezeten om de audit van de commissie te bespreken en dat het finale rapport in juni 2015 werd aan hen werd doorgestuurd.

Haar positie werd zo onhoudbaar. “Na de plenaire vergadering (van de Kamer, red.) werd bevestigd dat in juni 2015 een samenvatting naar het kabinet is gestuurd”, verklaarde Michel vrijdag. “Ik kan niet aanvaarden dat dit element niet ter kennis van de Kamer is gebracht, ook al heeft de minister mij gezegd dat ze niet op de hoogte was van dit document”, aldus de premier, die ook bevestigd heeft dat de regering zo snel mogelijk op zoek gaat naar een vervanger.

“De georchestreerde en theatrale verwarring van de afgelopen 48 uur beletten me sereen voort te werken aan mijn dossiers”, reageerde  Jacqueline Galant vrijdagmiddag tijdens een korte toelichting bij haar ontslag. Ze haalde daarbij fors uit naar de ontslagnemende topman van de FOD Mobiliteit, Laurent Ledoux. Galant repte geen woord over eigen misstappen.

Normaal zou Galant deze namiddag uitleg geven rond de kwestie in de Kamer en ook Michel werd opgeroepen door Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Door het ontslag van de minister is de Kamercommissie van vandaag afgelast. Dat bevestigt Jean-Marc Nollet van Ecolo op Twitter.


Hobbelig parcours

Jacqueline Galant was sinds oktober 2014 onder andere verantwoordelijk voor Mobiliteit in de regering Michel I. Het liep echter niet van een leien dakje voor de liberale politica. Een jaar na haar aanstelling kwam ze in opspraak nadat ze bekende zonder openbare aanbesteding een contract te hebben afgesloten met het advocatenkantoor Clifford Chance. De oppositie nam haar zwaar op de korrel, maar premier Michel hield zijn partijgenote toen de hand boven het hoofd. “Ze heeft te goeder trouw gehandeld, maar was onvoorzichtig” liet de eerste minister destijds optekenen.

Haar communicatie in het dossier van het Gewestelijk Expresnet (GEN) in Brusselse wekte ook heel wat ergernis op. Eind januari zei Galant dat de spoorlijnen nooit operationeel zouden zijn, om een week later van mening te veranderen en te zeggen dat de ontwikkeling van het GEN gegarandeerd is.