“Kookgids zorgzaam koken” focust op noden parkinsonpatiënten

Kookgids zorgzaam koken focust op noden parkinsonpatiënten

Parkingsonpatiënten en bij uitbreiding mensen die geur- en smaakverlies en kauw- en slikproblemen ervaren kunnen voortaan rekenen op een eigen aangepast kookboek. Doel is om die mensen, ondanks hun aandoening, toch te laten genieten van een heerlijke, haalbare en verantwoorde maaltijd. het boek werd vandaag voorgesteld bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Samen met Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) steunen ook het platform Flanders’ Food en Fevia Vlaanderen, de federatie van de voedingsindustrie, het project.
De voorstelling ging gepaard met een kooksessie “Parki’s Kookatelier”, een culinair wetenschappelijk concept dat de brug wil slaan tussen de wereld van de patiënt, die van artsen en academici en specialisten uit de voedingsindustrie.

“Een belangrijk probleem bij de ziekte van Parkinson is het geur- en smaakverlies en dysfagie of slikstoornis, die bij 50 tot 80 procent van de parkinsonpatiënten voorkomt”, zeggen de initiatiefnemers. “Daarbij komt voedsel of speeksel in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm, waardoor de patiënt zich verslikt.”Er bestaan middelen om voedsel aan te passen, onder meer door het in te dikken of te pureren, maar niet elke techniek is passend of smaakvol voor elk voedingsmiddel. “Via een open dialoog met patiënten, mantelzorgers, diëtisten, voedingstechnologen en academici gingen we op zoek naar een manier om patiënten met specifieke noden weer te laten genieten van lekker en nutritioneel waardevol eten”, zegt kookadviseur Yves Meersman, zelf parkinsonpatiënt.

Omdat functioneel koken een wetenschappelijke aanpak vereist, werd gebruik gemaakt van de expertise en de uitrusting van de ‘Food Pilot’, de ‘testfabriek’ rond voedsel van het ILVO. “Enerzijds werken wij mee aan de opstelling van standaarden voor het indikken”, zegt voedingsingenieur Geertrui Vlaemynck (ILVO). “Anderzijds wordt ook het effect op de smaakgewaarwording geëvalueerd en worden voedingsmiddelen gescreend waarvan wetenschappelijk werd aangetoond dat ze specifieke voedingsstoffen bevatten die kunnen bijdragen aan een goed neurologisch functioneren.”

ILVO zegt dat de kookgids voor parkinsonpatiëten het begin is van een verdere ontwikkeling van evenwichtige en gezonde voeding voor andere doelgroepen.

bron: Belga