Grensburgemeesters tevreden met slimme camera’s op snelwegen

Grensburgemeesters tevreden met slimme camera's op snelwegen

Burgemeester van Menen Martine Fournier (CD&V) en burgemeester van De Panne Ann Vanheste (sp.a) zijn tevreden dat er camera’s worden geplaatst op de snelwegen aan de grensovergangen. Dat zeggen ze nu minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de plaatsing van 1.000 slimme camera’s heeft aangekondigd. In het kader van het antiterreurplan van de federale regering kondigde minister Jambon aan dat er 1.000 nieuwe hoogtechnologische camera’s zullen worden geplaatst op 260 plaatsen langs de autosnelwegen. Het gaat om camera’s met nummerplaatherkenning, zogenaamde ANPR-camera’s, die moeten helpen in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit.

In West-Vlaanderen, en dan vooral in de grensregio rond Menen en De Panne, maken ze al langer gebruik van die ANPR-camera’s, zowel vast als mobiel, maar aan de grensovergang op de E17 in Rekkem en op de E40 in Adinkerke was dit niet het geval. De burgemeesters zijn dan ook tevreden dat het West-Vlaamse cameraschild, opgezet door provinciegouverneur Carl Decaluwé, sluitend gemaakt wordt.Burgemeester Fournier drong daar sterk op aan. “De werking van het cameraschild heeft heel wat positieve resultaten opgeleverd in de strijd tegen grenscriminaliteit en de werking zal alleen nog verbeteren. Dit is een positieve dag voor de regio. We hopen op een snelle realisatie van de camera’s”, meldt ze.

Ook burgemeester Vanheste is tevreden. “Dit is een goede uitbreiding op ons bestaande schild, zeker in het tijdperk waarin we leven. Het is een goede vorm van controle. De kost is hoog, maar het is nodig gebleken. Wij hebben zo’n camera’s sinds 2005 en ze zijn al heel nuttig gebleken in de strijd tegen de criminaliteit. De autosnelwegen waren onze zwakke plaatsen, die gaan er nu uit. Het geeft ook sterk gevoel van veiligheid, wat enorm helpt.”

bron: Belga