Galant onder vuur – Galant moet vrijdag terugkomen naar de Kamer

Galant onder vuur - Galant moet vrijdag terugkomen naar de Kamer

De Kamercommissie Infrastructuur hoort vrijdagnamiddag minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) over de vraag of ze nu al dan niet op de hoogte was van kritische rapporten van de Europese Commissie over de manier waarop de controle van de beveiliging op de Belgische luchthavens gebeurt. Kamervoorzitter Siegfried Bracke zal er bij premier Charles Michel op aandringen eveneens naar het parlement af te zakken. De beslissing viel donderdagavond na een bewogen zitting. De oppositie wilde immers in de eerste plaats dat premier Michel opnieuw zijn opwachting zou maken – liefst donderdag nog. Navraag van Kamervoorzitter Bracke leerde evenwel dat de eerste minister niet meer beschikbaar was. Zijn voorstel was om enkel Galant vrijdagnamiddag haar opwachting te laten maken, zeer tot onvrede van de oppositie.
Johan Vande Lanotte (sp.a) benadrukte dat de geloofwaardigheid van de premier op het spel staat. Hij gelooft dat de eerste minister eerder op de dag te goeder trouw heeft geantwoord op de vragen tijdens de plenaire vergadering, maar in dat geval heeft minister Galant hem voorgelogen, luidde het. “Minister Galant is dood gewicht geworden door deze affaire. Ik waarschuw u dat premier Michel hetzelfde lot kan wachten. Willen jullie de premier verzwakken omdat jullie een minister willen verdedigen?”, sprak Vande Lanotte de meerderheid toe.
Ook bij Ecolo-Groen benadrukte Kristof Calvo dat voorzitter Bracke niet anders kan dan zowel de premier als de bevoegde minister op te vorderen, nu blijkt dat de uitleg die eerder werd gegeven “geen steek houdt”. “Het probleem-Galant is het probleem-Michel aan het worden. Met uw voorstel wordt het ook het probleem-Bracke”, luidde het. Bracke onderstreepte dat hij bij de premier zal aandringen op zijn aanwezigheid.

bron: Belga