Eenden voederen lokt massaverkrachtingen uit

De Vogelopvang van de Nederlandse gemeente Soest komt met een opmerkelijke oproep. De organisatie vraagt de inwoners om de eenden niet meer te voederen om verkrachtingen op grote schaal te voorkomen. 

De dierenrechtenorganisatie redeneert dat de mannetjes normaal gezien veel tijd verdoen aan het zoeken van voedsel. Wanneer mensen hen brood voederen, hebben ze plots zeeën van tijd. Die vrije tijd vullen ze dan met de jacht op vrouwelijke eenden en de hitsige woerden gaan daarbij niet zachtaardig te keer.Door de ruwe daden raken de vrouwtjeseenden verwond of vluchten ze permanent weg. Het gevolg daarvan is dat er een wat kuikens op jonge leeftijd plots geen moeder meer hebben. Zo ving de Vogelopvang van Soest dit jaar al 53 eendenwezen op, wat genoeg is om de noodbel te luiden.

“In een seizoen krijg ik er zo’n vijfhonderd binnen, maar het begint nu al heel erg vroeg”, getuigt verzorger Lucienne Schuyt aan RTV Utrecht. Het verkeer en roofdieren zijn vaak verantwoordelijk voor de vroegtijdige dood van eendenmoeders, maar Schuyt legt de schuld vooral bij de voerende Soesters. “De mannetjes moeten gewoon zelf hun voedsel opzoeken en daar veel tijd aan spenderen zodat ze geen tijd hebben om vrouwtjes te verkrachten”, besluit de verzorger.

 Foto: AFP / J. Klamar