Veel fastfood bevat schadelijke chemicaliën

Wie door de stad loopt, wordt overprikkeld door pizzakleuren en hamburgergeuren. Volgend onderzoek zal je helpen om aan de verleiding van fastfood – of junkfood, liever – te weerstaan.

Uit een onderzoek gepubliceerd in the journal of Environmental Health Perspectives blijkt dat je met het eten van een goedkope, snelle hap schadelijke chemicaliën kunt binnenkrijgen. Specifiek gaat het om ftalaten: kleurloze, geurloze viskeuze vloeistoffen, gebaseerd op esters van ftaalzuur.Voor het onderzoek hebben 8877 mensen hun urine afgestaan. Ook werden de proefpersonen gevraagd naar hun eetgewoontes van de afgelopen 24 uur. Daaruit bleek dat mensen die meer fastfood eten, maar liefst 40% meer specifieke soorten ftalaten, namelijk het slecht oplosbare diisononylftalaat (DiNP) en het toxische Bis(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP), binnenkregen.

“Onze bevindingen zijn zorgwekkend”, zegt Ami Zota, leider van het onderzoek. “Ftalaten worden namelijk gelinkt aan een groot aantal gezondheidsproblemen bij volwassen en kinderen.” Flataten worden vaak gebruikt om de flexibiliteit van plastic te verhogen en om het product zachter te maken.

De Europese Unie heeft een uitgebreide risicobeoordeling uitgevoerd voor het gebruik van ftalaten in speelgoed. Op grond daarvan is besloten dat bepaalde ftalaten niet meer gebruikt mogen worden in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen vanwege giftige effecten.