Pegida hoopt op ruim 500 betogers tijdens mars in Antwerpen

Anti-islambeweging Pegida Vlaanderen wil op zaterdag 23 april door de Antwerpse binnenstad trekken met een “mars tegen terreur door de religie-die-niet-mag-genoemd-worden”. De organisatie hoopt op minstens een vijfhonderdtal betogers en zegt bij monde van woordvoerder Kristof De Smet alvast de toestemming van de politie gekregen te hebben. Volgens het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) is dat echter nog niet officieel het geval. Pegida, de van oorsprong Duitse organisatie die opkomt tegen de “islamisering van Europa”, betoogde het voorbije anderhalf jaar al vier keer in Antwerpen – één keer zonder en drie keer met toestemming van de politie. Zo hield Pegida onder meer een wake na de aanslagen van november in Parijs.
Ook ditmaal zal het Hendrik Conscienceplein de plaats van samenkomst vormen, waarna de manifestanten een mars willen houden door het stadscentrum om uiteindelijk weer op het Conscienceplein terecht te komen. Pegida wil naar eigen zeggen hulde brengen aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem, maar ook enkele eisen uiten. De organisatie wil de grenzen gesloten zien voor “moslim-asielzoekers” en wil de opsluiting van elke asielzoeker tot aan de definitieve afhandeling van zijn aanvraag, maar vraagt ook de opsluiting van alle voormalige Syriëgangers tot hun proces en het terugdringen van de islam in Europa “met alle mechanismen waarover de Europese samenleving beschikt”.
Pegida wil die zaterdag ook bussen inleggen vanuit de Kempen/Limburg en Oost- en West-Vlaanderen om aanhangers vlot ter plaatse te krijgen.

bron: Belga