Tips voor een grote lenteschoonmaak

Nu de lente is aangebroken, krijgt de woning bij 1 op de 2 Belgische huishoudens dezer dagen een grondige poetsbeurt. Wie nog net dat tikje motivatie mist om zijn stek uit te mesten, kan deze tips gebruiken als een duwtje in de rug.

Bij maar liefst de helft van de Belgen is de oude gewoonte van de grote lenteschoonmaak nog steeds populair. Dat blijkt uit een online bevraging van 1.000 Belgen, die zoekertjessite 2dehands.be en winkelketen Troc.com lieten uitvoeren door iVox.Er wordt vooral gepoetst op, achter en onder meubelen die gewoonlijk niet verplaatst worden (74%). Alle kasten worden opgeruimd en geordend (67%) en de gordijnen gaan de wasmachine in (55%). Bijna de helft van de respondenten draait zijn matras om (46%), wast de deuren en de plafonds af (40%) en ruimt de zolder en kelder op.

Wie slim is, anticipeert op rommel met de volgende tricks.

bathroom-1228427_960_720

Maak haakjes aan de deur of de muur

Haakjes zijn een geweldige manier om sieraden en kledingstukken zoals jassen, tassen en hoeden aan te hangen.

Gebruik niet alle opbergruimte

Niet alle planken hoeven compleet gevuld te zijn. Misschien denk je dat het zonde is van de ongebruikte ruimte, maar volgepropte rek en kasten kunnen rommelig overkomen én je meer tijd kosten om af te stoffen.

table-white-home-interior-large

Maak categorieën

Verdeel je spullen in rubrieken en ruim ze op in aparte stapeltjes, lege dozen of kisten die je vervolgens voorziet van een label. Extra tip: ruim op alvorens organizers te kopen. Tijdens het opruimen kom je dingen tegen die kan weggeven, dus is die extra opbergbox misschien helemaal niet nodig.

Neem foto’s

Naast labels, kun je ook foto’s maken van wat er in een doos zit en die erop plakken. Dat helpt om het overzicht te bewaren.

apple-iphone-books-desk-large

Raak niet te veel afgeleid

Je kent het wel: je bent je slaapkamer aan het opruimen en botst plots op een voorwerp dat in de keuken thuishoort. Hoewel je de neiging hebt om meteen naar de keuken te gaan, maak je beter een stapeltje met voorwerpen die je pas later naar andere kamers brengt.