Smokkelaar krijgt vijf jaar cel voor 51 schildpadden in zijn broek

Een Amerikaans gerechtshof heeft de Canadese smokkelaar Kai Xu vijf jaar celstraf gegeven. De dierenpolitie betrapte hem in 2014 met 51 levende schildpadden in zijn broek.

Kai Xu maakte regelmatig trips tussen Michigan in de Verenigde Staten en Windsor in Canada. In de Verenigde Staten kocht hij allerlei schildpadden aan, die hij nadien over de grens smokkelde om ze vervolgens met de post naar China te sturen. Daar zijn de reptielen geliefde huisdieren. Xu gebruikte de inkomsten uit dit illegale handeltje om zijn studies te bekostigen.Na een tip van een medewerker van de post, hield  de Amerikaanse dierenpolitie de smokkelaar in de gaten. Uiteindelijk hebben de bevoegde instanties hem in 2014 tegengehouden aan de Canadese grens. Toen had hij 41 schildpadden aan zijn benen geplakt en er nog eens tien tussen zijn benen verstopt.

De dierenpolitie klaagde Xu aan wegens het verschepen van reptielen zonder een vergunning. Daar hangt een gevangenisstraf van tien jaar aan vast, maar de advocaat van Xu milderde: “Hij is geen gesofisticeerde internationale smokkelaar. “Smokkelwaar in je broek steken is duidelijk geen professionele methode”, aldus de advocaat. De student bekende zijn schuld en de rechter gaf hem uiteindelijk slechts vijf jaar.

Foto: AFP / I. Kodikara