Deze eigenschappen maken iemand eng

Heb je nog steeds nachtmerries van die spooky kerel die je onlangs op de tram zag? Of geeft je baas jou de kriebels? Sara Koehnke en Francis McAndrew, onderzoekers aan het Knox College in Illinois, hebben onderzocht welke eigenschappen iemand griezelig maken.

Als we twijfelen of iemand een bedreiging vormt, maakt die onzekerheid dat we die persoon eng vinden. “Het gaat om gedragingen of uiterlijke kenmerken die afwijken van de norm en daarom als onvoorspelbaar gezien worden”, verduidelijken de onderzoekers. Uit de online enquête bij 1.341 personen bleek dat onder andere ongekamd of vettig haar, een bleke huid, een vreemde glimlach, vaak likken aan de lippen en uitpuilende ogen als akelig worden ervaren. Verder kan je best niet te dichtbij staan en zorg je maar beter dat je goed uitgeslapen bent. Wallen zouden allesbehalve geruststellend zijn.

De prijs voor het griezeligste beroep gaat naar clown, gevolgd door taxidermist (iemand die dieren opzet) en seksshopeigenaar of begrafenisondernemer. De engste hobby was dan weer het verzamelen van lugubere dingen als insecten of vingernagels.

Neem het deze vreemde snuiters niet kwalijk, want de deelnemers aan het onderzoek meenden dat ze zich niet bewust zijn van het feit andere mensen bang te maken.

Foto Pixabay