Birdy: “Soms doet het bijna fysiek pijn om mijn familie te moeten missen”

Toen Birdy vijf jaar geleden haar cover van ‘Skinny Love’ op YouTube zwierde, had ze geen flauw vermoeden dat diezelfde video honderd miljoen views zou scoren. Dat ze op 19-jarige leeftijd al drie albums op haar naam mag schrijven en de schoolbanken heeft ingeruild voor internationale podia, is helemaal een droom. But all that glitter is not gold, zoals ook uit de teksten op ‘Beautiful Lies’ blijkt.

Veel toeren betekent namelijk veel eenzaamheid, en op het podium krijgen zowel talenten als tekortkomingen een plaatsje in de spotlights. En dat kan stevig inhakken op het wankele zelfbeeld van een frêle tiener, die te midden van al die aandacht volwassen probeert te worden. Niet simpel, zeker voor iemand die van nature erg verlegen is.

“Muziek is voor mij altijd een logische keuze geweest. Al sinds mijn achtste schrijf ik liefdesliedjes op de piano. Ik heb nooit iets anders gekend. Maar al de aandacht, de duizenden commentaren en de interviews die bij een muziekcarrière horen, dat voelt voor mij altijd wat geforceerd. Praten over mezelf is echt iets wat ik nog moet leren.”

Hoe voelt het om op te groeien terwijl de hele wereld toekijkt?

Birdy: “Dat is heel vreemd, maar ik probeer om daar niet te veel bij stil te staan. Mijn carrière heeft me gedwongen om snel volwassen te worden. Ik ben een heel onzeker persoon, maar om de muziek te kunnen maken die ik graag wil maken, moet ik sterk in mijn schoenen staan en op tijd en stond ‘nee’ durven zeggen. Dat was voor mij écht niet gemakkelijk in het begin. Maar ik heb veel geleerd, en ik ben blij met de vorderingen die ik gemaakt heb.”

Verandering is een belangrijk thema op de plaat. Je lijkt blij met je huidige leven, maar toch kan ik me niet ontdoen van de indruk dat heimwee echt geluk in de weg staat. Klopt dat?

“Ik word inderdaad vaak geplaagd door heimwee. Het is fantastisch om rond te toeren, maar soms doet het bijna fysiek pijn om mijn familie te moeten missen. Ik ben altijd de grote afwezige op familiegelegenheden. En dat vind ik heel erg jammer, vooral omdat ze me steunen door dik en dun.”

Zou je bepaalde dingen in je leven nu anders inrichten?

“Nee. Ik zou geen dag uit mijn leven willen veranderen. En dat is ook waar de plaat om draait. Mensen houden niet van verandering: we laten de dingen liever zoals ze zijn. Gemakshalve vergeten we daarom dat verandering ook veel goeds met zich meebrengt. Eenmaal thuis, heb ik zelden zin om terug op de baan te gaan. Tot een nieuw album zich opdringt. Ik moet dus voortdurend zoeken naar de balans tussen graag vertrekken en graag blijven. Die balans heb ik voorlopig nog niet gevonden, maar ik heb nog tijd. Wie weet op een volgend album…” (lacht)

Mare Hotterbeekx

‘Beautiful Lies’ is uit bij Warner. Birdy speelt op 18/04 in de AB in Brussel. Het concert is uitverkocht.