The Dali Dream: art meets virtual reality

De kunstwerken van meesterschilders als Salvador Dali kan je moeilijk saai of statisch noemen, maar tot nog toe is de fysieke interactie met een schilderij beperkt. Het Salvador Dali Museum in St. Petersburg, in de Amerikaanse staat Florida, wil de werken nu op een andere manier brengen. Tijdens de nieuwste voorstelling ‘Disney and Dali: Architects of the Imagination’ krijgen bezoekers met behulp van virtual reality de mogelijkheid om in een doek van de grootmeester te duiken.

The Dali Dreamdali-vr5

Van zodra je de Gear VR opzet, beland je in een donkere, onheilsspellende woestijn. Een man en een kind kruisen je pad: het zijn Dali en zijn vader. In de verte doemen twee grote standbeelden op: een biddende man en vrouw uit ‘Archaeological Reminiscense of Millet’s Angelus’, een doek van Dali uit 1933.

“Je voelt je net een mier terwijl je naar deze sculpturen kijkt. Het geeft een eenzaam gevoel, jij alleen in deze woestijn, gapend naar deze gigantische torens”, verklaart Sam Luchini, de creative director van Goodby Silverstein & Partners, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor deze 3D-ervaring.

Startpunt

Het blijft natuurlijk niet bij één schilderij, het is slechts het startpunt voor een grotere rit doorheen de ongelofelijke verbeelding van Salvador Dali. Onderweg kom je kasteelruïnes, een kreefttelefoon, een meisje dat touwtje springt en natuurlijk de bekende olifanten met lange poten tegen.

Het gros van Dali’s werken speelt zich af in eenzelfde soort woestijn, wat maakt dat ze perfect kunnen samenvloeien in de VR-experience. Veel personages, zoals de olifanten, keren bovendien terug in verschillende werken, wat een gevoel van continuïteit creëert.

Dali’s droom tot leven brengen

dali-vr3

De makers krijgen heel wat vrijheid bij de creatie van een VR-experience. Op een doek heeft een ruïne bijvoorbeeld geen achter- of binnenkant, maar met een VR-bril op je neus kan je er doodgewoon doorheen lopen. De makers wendden dus dezelfde 3D-modeling, belichting en texturing tools aan als game developers, om een driedimensionale wereld tot leven te brengen. In het eindresultaat kan je niet alles beïnvloeden, maar je krijgt toch een rondleiding door diverse werken en uiteraard kan je in elke richting kijken.

Nieuwe manier om kunst te ervaren

Met dit staaltje technologisch vernuft is er plotsklaps een volledig nieuwe manier uitgevonden om kunst beleven. Meer dan ooit kan je je inleven in de gedachten van een kunstenaar. Het oeuvre van Dali is bovendien de perfecte match voor een dergelijke ervaring. Zelf was hij ook innovatief en steeds op zoek naar nieuwe kunstvormen.

Kan je niet naar de Verenigde Staten afreizen om dit spektakel te aanschouwen? Met je smartphone kan je de onderstaande video in 360 graden bekijken. Zo benader je de echte ervaring. Beschik je echter over een Gear VR en een Galaxy S6 of S7? Dan kan je de video via Facebook Video Direct thuis in virtual reality bekijken!