Terughoudende Open Vld en CD&V sluiten onderzoekscommissie PanamaPapers niet helemaal uit

Terughoudende Open Vld en CD&V sluiten onderzoekscommissie PanamaPapers niet helemaal uit

Regeringspartijen CD&V en Open Vld sluiten een onderzoekscommissie naar de PanamaPapers niet helemaal uit. Maar ze pleiten er ook niet voor, daags nadat N-VA de piste gelanceerd heeft. Een beslissing is nog niet gevallen. De oppositie vreest dat het niets wordt. “De onderste steen in deze zaak moet naar boven komen”, zei fractieleider Peter De Roover maandag. “Een onderzoekscommissie kan voor ons. Maakt het parlement een andere keuze, tot daar aan toe, maar dan willen wij zowel binnen de regering als in het parlement de stier bij de horens vatten.” Coalitiepartners CD&V en Open Vld reageerden verrast en spraken zich gisteren nog niet uit.

Vanmiddag kwam de kwestie aan bod in de Kamercommissie Financiën. Open Vld noch CD&V sprak zich expliciet uit tegen een onderzoekscommissie, maar pleitte er evenmin actief voor.

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael beklemtoonde zijn verontwaardiging, niet in het minst over de betrokkenheid van het met belastinggeld overeind gehouden Dexia. “Ik wil dus ook namens mijn fractie duidelijk maken dat alle geëigende instrumenten mogelijk zijn om de waarheid naar boven te laten komen.” De liberaal waarschuwde echter de kar niet voor het paard te spannen en af te wachten hoe de regering met het dossier wil omgaan.

Eenzelfde geluid klonk bij CD&V. “Als er enige informatie verstoken zou blijven van het parlement, dan moet er een onderzoekscommissie komen. Maar laat ons toch eerst van de minister horen welke instructies worden gegeven aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en wat de BBI en het gerecht zelf gaan doen, zodat we complementair werk kunnen leveren”, argumenteerde Kamerlid Roel Deseyn dinsdagmiddag. “Dit is een absolute prioriteit voor de meerderheid. We moeten dus het juiste format kiezen.”

De oppositie vreest echter voor uit- en afstel. Groen-Kamerlid Kristof Calvo past voor “een stratego-spel tussen CD&V en N-VA” en wil dat meteen de keuze gemaakt wordt om een onderzoekscommissie in te richten.

De socialisten van sp.a en PS sloegen een iets andere toon aan. Voor hen kan een onderzoekscommissie, maar moet alvast zo snel mogelijk een subcommissie worden opgericht om de PanamaPapers uit te spitten. Sp.a’er Peter Vanvelthoven lanceerde die mogelijkheid eerder al. “We moeten onderzoeken wat is misgelopen, maar ook dringend actie ondernemen. Want per dag verliest België miljoenen”, verduidelijkte Ahmed Laaouej (PS).

Open Vld en CD&V ontkenden met klem dat ze op de rem staan. “Het is helemaal niet onze bedoeling om alles op de lange baan te schuiven”, aldus Deseyn. “Een onderzoekscommissie oprichten, dat kan niet in de schoot van deze commissie”, vulde Dewael nog aan. “Daarvoor moet een voorstel ingediend worden, maar dat is er vandaag niet.”

bron: Belga