Staatssecretaris Sleurs breidt beveiliging federale musea uit

Staatssecretaris Sleurs breidt beveiliging federale musea uit

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) zorgt voor bijkomende beveiliging van de federale musea. Het contract met het extern bewakingspersoneel wordt verlengd met drie maanden en het aantal bewakers wordt opgetrokken tot 18 mensen. Ook komen er extra detectiepoortjes. Dat deelt Sleurs vanmorgen mee in een persbericht. Ze raamt de kostprijs van de maatregelen op 400.000 euro. De extra beveiligingsmaatregelen zijn bestemd voor de musea van het Jubelpark, de Musea voor Schone Kunsten aan de Regentschapsstraat, het Muziekinstrumentenmuseum, het Instituut voor Natuurwetenschappen, de Koninklijke Bibliotheek en het Planetarium van de Sterrenwacht in Laken. Toen in november vorig jaar het dreigingsniveau opgetrokken werd naar niveau 4 had Sleurs reeds beslist dat er zeven detectiepoortjes voor de musea zouden worden gekocht. Er werd ook geld vrijgemaakt voor het aantrekken van veertien bewakingsagenten van wie het contract deze maand zou aflopen.

Het contract met beveiligingsfirma is nu met drie maanden verlengd, tot juni 2016. Ook worden er twee extra detectiepoortjes aangekocht, wat het totaal optrekt tot negen.“De beveiliging in de federale musea is voor mij een prioriteit”, zegt Sleurs. “Die moet structureel worden aangepakt. Ik heb de algemeen directeurs van de musea opdracht gegeven om werk te maken van de opleiding van hun eigen personeel zodat dit in de toekomst de poortjes zelf zal kunnen bedienen. Elk museum moet tevens een Veiligheidsplan uitwerken.”

Voor de maatregelen is geen verhoging van het budget nodig. De financiering zal gebeuren door een herschikking van de kredieten van de programmatorische overheidsdienst Wetenschapsbeleid.

bron: Belga