Nepal verdeelt eerste geld voor de wederopbopuw na aardbeving

Nepal verdeelt eerste geld voor de wederopbopuw na aardbeving

Bijna een jaar na de rampzalige aardbeving in de Himalaya heeft de Nepalese regering het eerste geld voor de wederopbouw van de woningen onder de bevolking verdeeld. Meer dan 600 families in het erg getroffen district Dolakha hebben een eerste deel van de beloofde 200.000 rupee (1.651 euro) ontvangen. Bij de zware aardbeving van 25 april vorig jaar waren rond de 9.000 mensen om het leven gekomen en raakten ongeveer 22.000 anderen gewond. Honderdduizenden mensen verloren have en goed. Vooral in de districten op het platteland verblijven bijna alle getroffenen in eenvoudige hutten met gegolfd plaatijzer of in tenten.

De wederopbouw is de belangrijkste opdracht van Nepal komend jaar, zei premier K.P. Sharma Oli in zijn nieuwjaarstoespraak. Het hindoeïstische jaar is net begonnen. Vorig jaar concentreerden de politici van verschillende partijen zich zondanig op het akkoord voor een nieuwe grondwet, dat de wederopbouw na de aardbeving maanden vertraging opliep.
De internationale gemeenschap heeft Nepal rond de 3,9 miljard euro voor de wederopbouw toegezegd. De gelden worden pas beschikbaar gesteld als de regering in Kathmandu de randvoorwaarden daarvoor creëert.bron: Belga