Luchtvaartsector veroordeelt de acties van Belgocontrol

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende koepelorganisaties van luchtvaartmaatschappijen veroordelen ten zeerste de actie van de luchtverkeersleiders van Belgocontrol die het vliegverkeer zwaar verstoorde. Ze wijzen erop dat Brussels Airport opnieuw de normale activiteiten aan het hervatten is na de terroristische aanslag op de inkomhal. De internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen IATA is streng in de veroordeling. "Deze actie van de luchtverkeersleiders is een slag in het gezicht van alle medewerkers van de luchtvaarmaatschappijen en luchthaven die hard gewerkt hebben om Brussel opnieuw te verbinden met de rest van de wereld na de verschrikkelijke terroristische aanslag van drie weken geleden." IATA-topman Tony Tyler hekelt nog de actie "die door de mate van onverantwoordelijkheid" enkel als "kwaadaardig" bestempeld kan worden. Hij vraagt de regeringen om de beschikbaarheid van luchtverkeersleidingdiensten te verzekeren.

Volgens de Europese koepel Association of European Airlines (AEA), die 22 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt waaronder Brussels Airlines, wordt de luchthaven die aan het bekomen is van de terroristische aanslagen "gekaapt". De AEA "veroordeeld ten strengste de wilde stakingsacties". "Dit valt niet te geloven", aldus CEO Athar Husain Khan. "Een luchthaven die langzaamaan herstelt van de terroristische aanvallen van 22 maart en die nog steeds capaciteitsproblemen heeft en ongemakken voor de reizigers kent, wordt nu gekaapt door de de vakbond van de luchtverkeersleiders."

Ook bij Airlines for Europe (A4E) heerst ongeloof. "Dit valt niet te geloven en toont geen solidariteit met de mannen en vrouwen bij de luchtvaartmaatschappijen en op de luchthaven die zo veel mogelijk vluchten in de lucht willen krijgen." De actie kon "nooit fouter vallen dan nu". A4E groepert een zevental luchtvaartgroepen, waaronder de grote prijsbrekers.

bron: Belga