"Konden vermoeden dat Belgische systeembanken zulke transacties organiseerden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Toen hij in 2008 als premier betrokken was bij de redding van Dexia was Yves Leterme niet op de hoogte van de 'Panama-route' die Dexia via Luxemburg organiseerde en de constructies met belastingparadijzen die werden opgezet. "We hadden zeker niet specifiek weet van deze Panama Papers. Maar we konden destijds wel vermoeden dat een aantal Belgische systeembanken zulke transacties voor hun klanten organiseerden." Dat zegt Leterme vanmorgen in De Morgen. Volgens Leterme heeft hij Jean-Luc Dehaene en Pierre Mariani, die destijds voorzitter en CEO van Dexia waren, "onmiddellijk" gevraagd aandacht te hebben voor eventuele activiteiten via belastingparadijzen. Later heeft hij daar nog af en toe naar verwezen, zonder verder aan te dringen. "Je gaat er dan vanuit dat de bevoegde autoriteiten, zoals de belastinginspectie en de (toezichthouder) FSMA, hun werk zullen doen." Of in het Dexia-dossier de FSMA en de Bijzondere Belastinginspectie hebben gefaald, kan Leterme niet zeggen. "Het is niet aan mij om dat te beoordelen."

Leterme voelt zich absoluut niet verantwoordelijk voor wat nu allemaal boven water komt. "Persoonlijk wist ik er niets van. En wat mijn politieke verantwoordelijkheid betreft: wij hadden een bank te redden. U zult van mij moeten aannemen dat we op de paar uur die we daarvoor hadden, niet tot in de details konden nagaan wat er allemaal gebeurde bij Dexia. De eerste prioriteit was te kijken hoe diep de put was en hoe we die toxische producten konden opvangen."

Dat zulke praktijken gebeurden bij internationale zakenbanken in een concurrentiële markt, verbaast Leterme naar eigen zeggen niet. "Maar dat het na de bankencrisis nog steeds op grote schaal werd georganiseerd, daar sta ik wel van te kijken. Dat is nog een stuk erger dan voor de staat eigenaar was. Het minste wat je kunt zeggen is dat het vragen doet rijzen."

bron: Belga