Gilde van Luchtverkeersleiders vraagt werknemers zich ziek te melden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Gilde van Luchtverkeersleiders (BGATC) vraagt zijn werknemers om zich ziek te melden. "Ze verklaren zich niet fit om hun job te doen. Dat is een actie die al even aan de gang was, maar nu er een sociaal akkoord gesloten is, voeren ze de acties verder op", meldt Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol. Op Brussels Airport zijn nogal wat aankomende vluchten vertraagd of herzien. Welke impact de actie heeft op het vliegverkeer kon Dehaene rond 16.00 uur niet zeggen. "We zijn dat nog aan het bekijken", klinkt het. "De directie zoekt naar operationele oplossingen."

Ook een woordvoerster van de luchthaven had nog geen informatie over de impact van de actie op de werking van de luchthaven. Op de website van de luchthaven staan al heel wat aankomende vluchten als vertraagd of herzien aangeduid, maar het is niet duidelijk of dat een gevolg is van de actie bij Belgocontrol.

Eerder op de dag meldde Belgocontrol nog dat er een sociaal akkoord bereikt was. De minimumleeftijd voor disponibiliteit - waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken - wordt daarbij opgetrokken naar 58 jaar. Over die disponibiliteit was al lang een sociaal conflict daarover aan de gang. De socialistische vakbond meldde dat hij akkoord was gegaan, maar de christelijke vakbond verklaarde tegen gestemd te hebben.

De socialistische vakbond zei dat het voorstel "een stuk verder gaat dan wat deze regering op tafel had gelegd".

De christelijke vakbond stemde echter tegen. "Voor ons zijn een aantal zaken onvoldoende uitgewerkt", aldus Kurt Callaerts. "Men vraagt verkeersleiders om langer te werken in een veiligheidskritieke omgeving en geeft toe dat daar personeelstekort is dat niet meteen kan worden opgevangen. Men ondergraaft het statuut door contractuele verkeersleiders toe te laten. Voor ons was dat onverteerbaar en onverkoopbaar aan de achterban."

Voor onmiddellijke acties had Callaerts echter niet gepleit. "We denken erover na, maar roepen onze leden op om alles rustig te laten bezinken en ons te beraden over volgende stappen."

bron: Belga