Geen vluchten op Brussels Airport door acties Belgocontrol

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er is momenteel geen luchtverkeersbegeleiding mogelijk op Brussels Airport. Luchtverkeersbegeleider Belgocontrol zoekt nu naar operationele oplossingen, zo meldt Brussels Airport via Twitter. "Daardoor zijn er geen landende of opstijgende vluchten", voegt de uitbater toe op de website. Volgens de luchtvaartmaatschappijenkoepel AEA wordt de luchthaven die aan het bekomen is van de terroristische aanslagen "gekaapt". Er is een sociale actie aan de gang bij Belgocontrol nadat de Gilde van Luchtverkeersleiders (BGATC) vroeg aan de werknemers om zich ziek te melden, zo meldde de luchtverkeersbegeleider zelf. De actie was al eerder aan de gang, maar werd dinsdag opgevoerd, nadat eerder op de dag wel een sociaal akkoord bereikt werd. Volgens het akkkoord wordt de minimumleeftijd voor disponibiliteit - waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken - opgetrokken naar 58 jaar.

Via Twitter maakte Brussels Airport de actie bekend. "Momenteel is er geen luchtverkeersbegeleiding mogelijk op Brussels Airport. Belgocontrol zoekt naar operationele oplossingen. Check bij je luchtvaartmaatschappij", luidde het.

De impact op de luchtvaart is momenteel nog niet duidelijk. De woordvoerder van Belgocontrol kon even na 17 uur nog niet zeggen wat de gevolgen van de actie zijn. Een volledige sluiting behoort wel tot de mogelijkheden, klinkt het.

In een mededeling zegt Belgocontrol enkel dat de impact van de acties geëvalueerd wordt en dat de directie operationele oplossingen zoekt.

De "wilde stakingsactie" wordt inmiddels "ten strengste veroordeeld" door de Europese koepel van luchtvaartmaatschappijen AEA. "Dit valt niet te geloven", aldus CEO Athar Husain Khan. "Een luchthaven die langzaamaan herstelt van de terroristische aanvallen van 22 maart en die nog steeds capaciteitsproblemen heeft en ongemakken voor de reizigers kent, wordt nu gekaapt door de Gilde van Luchtverkeersleiders."

bron: Belga