Fiscus krijgt extra wapens in strijd tegen fiscale constructies

door
Belga
Leestijd 2 min.

De fiscus krijg er extra wapens bij in de strijd tegen fiscale constructies zoals die de voorbije dagen nog aan het licht kwamen via de PanamaPapers. Er komt onder meer een extra onderzoekstermijn van twee jaar, zo kondigde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan in de Kamer. "We kunnen niet van de gemiddelde burger en ondernemer verwachten dat hij braaf en correct zijn belastingen betaalt, als er aan de andere kant een kleine toplaag op grote en georganiseerde schaal belastingen ontwijkt. Dit kan echt niet meer, dit moet aangepakt worden", zo stak Van Overtveldt van wal.

In het kader van de begrotingscontrole sprak de regering een pakket nieuwe anti-fraudemaatregelen af. Zo stelt de fiscus voortaan dertig fiscale ambtenaren ter beschikking van Justitie, of dubbel zoveel als nu. Tegelijk zullen ook boekhoudkundige gegevens in de 'cloud' als bewijs kunnen dienen.

Erg belangrijk is voorts de invoering van een onderzoekstermijn van twee jaar wanneer info uit het buitenland komt. Die bestaat nu niet. Gedurende deze termijn kan de fiscus extra vragen om inlichtingen stellen of een belastingcontrole uitvoeren.

Vandaag bestaat er enkel een aanslagtermijn van twee jaar wanneer informatie uit het buitenland bij de fiscus belandt in kader van een dubbelbelastingsverdrag. Probleem is echter dat die info moet uitwijzen dat het geld de voorbije vijf jaar niet is aangegeven. Dat is echter lang niet altijd het geval.

De onderzoekstermijn kan daar soelaas bieden, aldus het kabinet-Financiën. Het zal daarbij ook niet alleen betrekking hebben op info via dubbelbelastingsverdragen, maar ook in het kader van Europese richtlijnen of multilaterale afspraken.

Voorts is onder meer beslist om te proberen een Tax Information Exchange Agreement af te sluiten met Panama, om de informatieuitwisseling te bevorderen. Ook het derdenbeslag wordt versoepeld. En er komt een wetswijziging om te vermijden dat geld in grote fraudeprocessen nog richting buitenland kan verdwijnen voor er een uitspraak ten gronde is.

Tot slot komt er een taskforce met experts van Financiën en Justitie. Die zal onder meer moeten bekijken hoe Belgische financiële instellingen tot maximale transparantie gedwongen kunnen worden.

bron: Belga