Bonobobaby geboren in Planckendael

door
Belga
Leestijd 1 min.

Planckendael is sinds zondag een kleine bonobo rijker, zo meldt het Mechelse dierenpark. Mama Lina beviel na een dracht van acht maanden van een gezonde baby, die nog geen naam kreeg. De verzorgers hebben het geslacht van het jong nog niet kunnen ontdekken. Ook de vader is voorlopig nog niet bekend en zal pas na DNA-onderzoek bepaald kunnen worden. Bij bonobo's zwaaien de vrouwen de plak. Ze domineren de mannetjes en hebben meerdere seksuele partners. Opvallend is dat zonen hun hele leven bij hun moeder blijven, terwijl dochters worden "uitgehuwelijkt". Lina is bij de bonobo's van Planckendael het alfavrouwtje en is met vier eerdere jongen al een ervaren moeder.

Bonobo's zijn een erg bedreigde diersoort en komen in het wild enkel voor in een gebied ten zuiden van de Congostroom in het Congolese regenwoud. Ze zijn er nog met zowat 30.000 tot 50.000 en worden bovendien bedreigd door stropers, ziektes en de versnippering van hun leefgebied.

Verschillende Europese dierentuinen nemen deel aan een kweekprogramma voor de soort, dat gecoördineerd wordt door Planckendael. Er zijn ook wetenschappers van Planckendael en de Antwerpse Zoo aanwezig nabij het Salonga Nationaal park in Congo om er bij te dragen tot de bescherming van de wilde exemplaren en er hun gedrag te observeren.

bron: Belga