56e editie Brabantse Pijl zoekt opvolger voor Ben Hermans

56e editie Brabantse Pijl zoekt opvolger voor Ben Hermans

Morgenmiddag om 12u30 wordt de 56e editie van de Brabantse Pijl (1.BC) op gang geschoten. Voor de negende keer op rij gebeurt dat in de schaduw van het stadhuis op de Grote Markt van Leuven. Aankomstplaats is nog steeds de Brusselsesteenweg in Overijse. Er komen met BMC, Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal, Dimension Data, IamCycling, Orica-GreenEdge, Cannondale en Giant-Alpecin acht WorldTour-teams aan de start.
Met de Brabantse Pijl wordt meteen een nieuw blik renners opengetrokken. Geen Peter Sagan, Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Fabian Cancellara, Alexander Kristoff of andere voorjaarsrenners meer aan de start. Alhoewel Mathew Hayman, de recente winnaar van Parijs-Roubaix, wel van de partij is.

Vanaf morgen breekt de periode aan voor de ‘pocketklimmers’. Parijs-Roubaix-winnaar Matthew Hayman staat morgen zijn maatje Michael Matthews bij. De Australiër was in 2014 en 2015 net tweede, respectievelijk na Philippe Gilbert en Ben Hermans. Gilbert, winnaar in 2011 en 2014, is er door zijn incident op training en de hierdoor opgelopen vingerblessure niet bij. Wel tekent titelverdediger Ben Hermans present bij BMC. Bij Lotto-Soudal zijn Tim Wellens en de Fransman Tony Gallopin, in 2014 nog derde, de speerpunten. Etixx-Quick Step zet daar onder meer Pieter Serry, derde in 2012, en de Fransman Julian Alaphilippe tegenover. Thomas Voeckler, winnaar in 2012, houdt de eer hoog van Direct Energie en Tom Dumoulin hervat de competitie bij Giant-Alpecin.Vanaf de Grote Markt van Leuven rijden de renners naar Braine-le-Château waar na 57 kilometer met de Rue de Hal de eerste van 26 hellingen wacht. Daarna gaat het richting Alsemberg om zo door te steken naar de Bruineput en Krabbosstraat. Na het binnenrijden van Waals-Brabant wachten onder andere de Rue de Nivelles en de Brusselsesteenweg om zo terug te keren naar Vlaams-Brabant waar na 135 kilometer de drie plaatselijke ronden van elk 23,4 kilometer worden aangevat met daarin telkens de beklimmingen van de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, Ijskelderlaan en de Schavei.

Vorig jaar ging de eindzege in Overijse naar Ben Hermans, die toen de Australiër Michael Matthews en Philippe Gilbert achter zich kon houden.

bron: Belga