VRT lanceert grootschalige jongerenenquête Generation What?

VRT lanceert grootschalige jongerenenquête Generation What?

De VRT heeft de grootschalige jongerenenquête Generation What? gelanceerd. Het project loopt samen met 14 Europese omroepen uit 12 landen. De openbare omroep maakt zich sterk dat het de eerste keer is dat op zo’n grote schaal een generatie Europese jongeren deelneemt aan een interactief online onderzoek. In 2015 werd een gelijkaardige enquête gelanceerd in Frankrijk. Daaraan namen 230.000 jongeren deel. Aan dit groot jongerenonderzoek en mediaproject nemen nu 12 Europese landen deel.
Jongeren tussen 18 en 34 jaar worden massaal uitgenodigd om de 149 vragen van de enquête in te vullen. “Het is in de eerste plaats een groot mediaproject”, zegt projectmanager Kathy Lindekens. “Maar tegelijk is het ook een grootschalig sociologisch onderzoek. Europese sociologen zullen alle ingevulde gegevens en cijfers analyseren.”

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz steunt het project. “We rekenen massaal op de inzet van de Europese jongeren. Zij zullen immers Europa de komende jaren mee vormgeven”, aldus Gatz. Volgens de minister zijn de 149 vragen niet lukraak gekozen. Tegen de zomer zouden zo veel mogelijk jongeren de enquête ingevuld moeten hebben. Het Jeugd Onderzoeks Platform (JOP) zal alle gegevens onderzoeken. De resultaten zouden dan in het najaar bekend moeten zijn. “Het is dan ook de bedoeling dat we op basis van de enquête en het onderzoek later beleidsbeslissingen nemen”, benadrukt Gatz.bron: Belga