Vlaams Parlement wil tekst en uitleg van ambassadeur over persvrijheid in Turkije

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ambassadeur van Turkije in België, Hakan Olcay, komt woensdag naar de commissie Media van het Vlaams Parlement voor een gedachtewisseling over de persvrijheid in Turkije. Dat zegt Bart Caron (Groen), voorzitter van de commissie Media, aan Belga. De Mediacommissie doet trouwens nog een tweede démarche. De commissie brengt morgen een bezoek aan de redactie van het Turkse Zaman Vandaag in België. Er is al langer discussie over de vrijheid van media in Turkije. Die discussie laaide recent nog op nadat de redacties van Zaman en het persbureau Cihan, beiden kritisch voor president Recep Tayyip Erdogan en diens beleid, onder curatele werden geplaatst en werden 'overgenomen'.

De commissie Media van het Vlaams Parlement wil nu graag de ambassadeur van Turkije, Hakan Olcay, tekst en uitleg vragen over de vrijheid van media in Turkije. Commissievoorzitter Bart Caron: "Niet dat we de illusie koesteren dat het Vlaams Parlement de persvrijheid aldaar zal herstellen, maar niks doen of zeggen, betekent 'ja' knikken en dat willen we niet doen. De persvrijheid is immers een uiterst belangrijke bouwsteen van de democratie. Wie die ondergraaft, maakt de democratie kapot, fnuikt de vrijheid van denken en handelen."

Sinds enkele dagen blokkeert Turkije ook de Turkstalige websites van de Europese afdelingen van kritische kranten. Het gaat om de Europese en de Amerikaanse sites van Zaman. Deze websites behielden hun eigen koers na de overname van de Turkse moederkrant.

Daarom wil de commissie morgen ook een werkbezoek brengen aan de redactie van Zaman Vandaag België in Brussel. "We gaan eigenlijk in op hun uitnodiging", legt Caron uit. "Het moet voor de redactie van Zaman in de wereld een hart onder de riem betekenen."

bron: Belga