NASA probeert ruimtetelescoop Kepler te redden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler bevindt zich in een "noodsituatie" (EM). Ingenieurs proberen eraan te verhelpen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. Op 4 april bleek de in 2009 gelanceerde Kepler nog in goede gezondheid te verkeren en te werken zoals het hoort. Maar drie dagen later stelden ingenieurs vast dat de jager naar planeten buiten ons zonnestelsel in de laagste operationele modus vertoefde, de zogenaamde "Emergency Mode" (EM). Deze brandstofverslindende toestand lijkt te zijn opgetreden vooraleer de operaties begonnen om de telescoop zodanig te manoeuvreren dat de kijker naar het centrum van onze Melkweg wordt georiënteerd in het kader van K2, het verlengstuk van de oorspronkelijke missie.

Op dit moment geven ingenieurs prioriteit aan het uit de EM treden. Maar de communicatie is moeilijk. Op bijna 120 miljoen kilometer van ons verwijderd, heeft een signaal van het ruimtetuig zelfs aan lichtsnelheid 13 minuten nodig om ons te bereiken.

In 2012 zette de Kepler een punt achter zijn oorspronkelijke missie, met op het palmares bijna 5.000 kandidaat-exoplaneten, waarvan er meer dan duizend inderdaad een planeet buiten ons zonnestelsel bleken te zijn. K2 zet de zoektocht verder, maar wil ook jonge sterren, supernovae en andere objecten in de kosmos bestuderen.

bron: Belga