Mayeur houdt vol dat hij zaterdag pas op de hoogte was van komst hooligans

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de Brusselse gemeenteraad heeft Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) duidelijk gemaakt dat hij pas zaterdag 26 maart op de hoogte is gesteld van de komst van hooligans. Vele stemmen zeiden dat Mayeur vrijdag 25 maart al op de hoogte was en dit had kunnen voorkomen. Onder andere Bianca Debaets (Open Vld) en Fabian Maingain (DéFi) vroegen zich openlijk af sinds wanneer de burgemeester op de hoogte was van de komst van de extreemrechtse hooligans.

Mayeur gaf op de Brusselse gemeenteraad een uitgebreide chronologie van de voorafgaande dagen. Daarin hield hij vol dat hij pas op zaterdag weet kreeg van de mogelijke opkomst van de hooligans toen er op vraag van Guido Van Wymersch, korpschef van de politiezone Brussel-Elsene, beslist werd om de Mars tegen Terreur af te gelasten wegens reële dreiging. Volgens de burgemeester ging het om een dreigingsniveau 3+. Zondag 27 maart was er bijgevolg een versterkte politiemacht aanwezig in de hoofdstad.

"Het was korpschef Van Wymersch die zondag te horen kreeg dat er zich hooligans hadden verzameld in een café in Vilvoorde. Daar is de politie niet tussen gekomen, ze zetten hen zelfs aan om de trein naar Brussel te nemen", verklaarde Mayeur. Toen er daarop werd geprobeerd om zowel de politie van Vilvoorde als de spoorwegpolitie te bereiken, volgde er geen antwoord. Na het bereiken van de Beurs werden de hooligans door de oproerpolitie teruggedreven naar het Noordstation.

bron: Belga