Geen acties transportfirma’s voor donderdag, maar morgen manifestatie van takeldiensten

Geen acties transportfirma's voor donderdag

Het collectief van kleine Waalse transportbedrijven dat zich verzet tegen de kilometerheffing voor vrachtwagens heeft beslist geen blokkades te organiseren voor de vergadering donderdag van de Waalse regering. Anderzijds besliste het zelfstandigensyndicaat (SDI) om een ‘operatie slak’ te organiseren morgenochtend op de E411 met vertrek in Champion (Namen). Meerdere honderden Waalse vrachtwagenchauffeurs hebben vorige week wegen geblokkeerd en filterblokkades opgeworpen uit protest tegen de kilometerheffing voor vrachtwagens die op 1 april van kracht werd. Maandagmorgen hebben ze een eisenbundel overhandigd aan de kabinetten van de Waalse ministers Christophe Lacroix (Begroting) en Maxime Prévot (Openbare Werken).

De groep plant geen nieuwe acties voor de samenkomst van de Waalse regering donderdag, bevestigt Fabrice Ausloos, de woordvoerder van het comité van kleine transportbedrijven, dat naar eigen zeggen tussen 300 en 400 transportbedrijven en landbouwbedrijven in Wallonië vertegenwoordigt.De takeldiensten die aangesloten zijn bij zelfstandigensyndicaat SDI, voorzien een samenkomst met vertrek aan de E411, dinsdag om 7.00 uur ter hoogte van afrit 13 (Champion). In stoet zullen vracht- en takelwagens, “begeleid door de ordediensten” tegen lage snelheid optrekken naar het kabinet van Waals minister Lacroix in Jambes, meldt de politieke secretaris van de zelfstandigenorganisatie.

Takelbedrijven vragen vrijgesteld te worden van de kilometerheffing. “Wij begrijpen niet waarom takelwagens werden ingedeeld bij het wegtransport terwijl het hun taak is de mobiliteit te verbeteren. Deze bedrijven worden door de maatregel sterk bestraft”, aldus Jean-François Dondlet (SDI).

Het comité distantieert zich van de manifestatie. “Wij hebben de takelbedrijven in onze eisen opgenomen en roepen op om voor donderdag geen actie te voeren”, aldus Fabrice Ausloos.

bron: Belga