Alcoa begint cijferperiode met positieve noot

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft gezorgd voor een meevaller aan het begin van de kwartaalcijferperiode. Het bedrijf rapporteerde maandag een winst voor eenmalige posten die flink hoger was dan door persbureau Bloomberg gepolste analisten hadden voorzien. De resultaten van Alcoa stonden wel sterk onder druk door de gedaalde prijzen en door nadelige wisselkoerseffecten. De omzet daalde daardoor in het eerste kwartaal met 15 procent tot 4,9 miljard dollar (4,3 miljard euro).

De nettowinst is zo goed als verdampt. Waar Alcoa een jaar eerder onder de streep nog 195 miljoen dollar overhield, was dat afgelopen kwartaal niet meer dan 16 miljoen dollar. Exclusief eenmalige posten bedroeg de winst 108 miljoen dollar, of 7 cent per aandeel. Analisten rekenden gemiddeld op slechts 2 cent per aandeel.

Ondanks de flink lagere prijzen van grondstoffen is het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met de winning van bauxiet en de productie van aluminium winstgevend gebleven. De tak die kant-en-klare onderdelen levert aan bijvoorbeeld de auto- en luchtvaartindustrie, wist de winst juist op te voeren.

Alcoa zit naar eigen zeggen op schema wat zijn splitsingsplannen betreft. De twee divisies moeten in de tweede helft van dit jaar allebei op eigen benen staan. De zogeheten Upstream Company gaat zich richten op mijnbouwactiviteiten en de productie van aluminium, terwijl de Value Add Company zich gaat toeleggen op de ontwikkeling van materialen voor hoogtechnische producten.

bron: Belga